Vannbrønn steg for steg

1. Dere har inngått avtale om å få boret en vannbrønn
Vi sender dere en arbeidsavtale, som du bekrefter på mail at den er lest og forstått. Det du må tenke på før vi ankommer, er hvordan du ønsker å føre vannet fra brønnen til huset. Ta kontakt med oss for tips, om hva som passer akkurat deg, eller se de vanligste måtene å montere brønn i avsnittet under.
2. Orderen går i bookinglisten
Dere blir kontaktet ca. 7 – 14 dager i forveien før vi ankommer. Dette gjør at det kan være svært utfordrende for oss å gi en eksakt dato, da det ofte dukker opp uforutsette tekniske problemer underveis, som gjør at vi blir forsinket. Grunnet store avstander her i nord må vi «samle opp brønner» i områder for at det skal være økonomisk å transportere utstyr i mellom. Dette gjør at det kan bli noe venting før vi ankommer deg. Hold gjerne en dialog med oss om hvor vi befinner oss i løypa.
3. Ankomstdagen
Vi ankommer med en lastebil, henger og en skapbil, dette medfører at vi trenger noe plass. Vi setter stor pris på om du informerer oss om veien inn til dere og om hvor vi eventuelt kan laste av boreriggen og parkere. Dette gjøres på ankomstdagen. På vinteren er det oppdragsgivers ansvar at det er brøytet på veien og fram til boreplassen. Om nødvendig må det strøs godt da vi kommer med tungt utstyr. Det må strøs helt fram til boreplassen om nødvendig.
4. Boringen
Når vi har blitt enige om en passende boreplass starter vi boringen. Vi starter med å bore foringsrør ned til fast fjell. Dette for å unngå at overflatevann trenger inn i brønnen. Ved enkelte tilfeller er det så langt ned til fjellet at det kan være bedre å bore en løsmassebrønn. Når vi har boret foringsrøret fast i fjellet, skifter vi borkrone og borer i fjell til vi finner vann. Vi må ta hensyn til hvor dypt vi er når vi treffer vannet og hvor mye sleppen leverer av vann. Dette er slik at du ikke risikerer å gå tom for vann.
5. Du har nå fått vann
Vi er nå ferdige å bore brønnen og vi har funnet nok vann til deg. Da starter vi prosessen med å vaske brønnen din for borestøv. Dette gjøres ved hjelp av vannet fra brønnen og litt luft fra borhammeren, slik at vannet i brønnen blir kastet opp etter brønnveggene og ut av brønnen. Vi klarer som regel ikke å vaske brønnen helt ren for smuss, så man må beregne å pumpe resten ut ved hjelp av pumpen vi monterer. Dette bør gjøres før du kobler vannet på eksisterende vannanlegg i hus, for å unngå å få partikler i husholdningsmaskiner. Det finnes også filter man kan montere om smusset er vedvarende, dette kan forekomme i enkelte tilfeller.
6. Det ble ikke vann riktig enda
Ved enkelte tilfeller og kanskje særlig i enkelte områder, kan det være en utfordring å finne vann. Dette har ofte med fjelltypen eller lokasjonen å gjøre, eller en kombinasjon av disse. Hvis vi ikke finner vann under boringen, så må vi få prøve å trykke brønnen din. Hvis vi under trykkingen heller ikke finner vann, så bores en ny brønn til deg uten ekstra kostnad. Dette heter hydraulisk trykking; Da kommer vi tilbake med en tankbil full av vann, vi senker en gummibelg et stykke ned i brønnen og pumper denne fast i fjellet ved hjelp av hydraulikk. Så skyter vi 3000 – 6000 liter vann inn i brønnen med stort trykk, slik at vannet finner vei i eksisterende sprekker i fjellet. Dette er meget effektivt og viser seg å fungere de fleste ganger.
7. Montering av pumpe
Vi har funnet vann og er ferdige med å vaske brønnen, da starter vi med å montere pumpen til din brønn! Pumpen monteres i enden av slangen og senkes til ca. 5 meter over bunnen på brønnen. Avstanden til bunnen er for at pumpen ikke skal suge opp bunnslam fra brønnen. Så kobler vi på et lokk. OBS: her er det 2 løsninger, alt etter hvordan du har tenkt å føre vannet fra brønnen og inn til huset. Vi ferdigstiller brønnen og leverer med nødvendig utstyr til montering i hus. Før vi forlater, GPS-merker vi brønnen din og sender en borelogg til NGU, dette er et krav fra myndighetene om at alle brønner skal registreres. Du finner igjen brønnen din på NGU sitt kartverktøy, Granada.
8. Tid for rørlegger og elektriker
Vi har nå montert pumpen og vår del av jobben er gjort. Det som gjenstår er å føre vannet fra brønnen og inn i huset. Til dette trenger du hjelp av en rørlegger og elektriker. Det er viktig at du og elektrikeren gjør dere kjent med bruksanvisningen. Vi leverer en Grundfos konstanttrykkpakke med 6-8 liters trykktank. Vi anbefaler å bruke en 16 amp B sikring med jordfeil bryter, da pumpa er litt sensitiv mot elektrisk støy.
Utstyr som følger med i prisen er:
senkepumpe - Vannslange ned i brønn, - Fibertank 6-8 liter - Koblingssett med div rørdeler og feste til trykktank - Messinglokk med topputtak. Ønskes adapter kommer det et tillegg i prisen på kr. 2500,- eks. mva for oppgradering til brønntopp med el. kobling og montering av adapter.
Previous
Next

De vanligste monteringsmåtene

Adapter går ut på av man graver seg et stykke ned etter foringsrøret og anborer, for så å montere adapteret. Vi fester vannslangen som går ned i brønnen til adapteren. Så føres vannslangen videre inn i huset. Dette forutsetter at du har plass til utstyret inne i huset. Et rom med sluk er egnet. Utstyret er veggmontert og tar ikke så stor plass, men du bør ha ca. 1 m bredde x 1,5 m høyde til rådighet på veggen. Med denne løsningen er det kun toppen av foringsrøret og lokket som er synlig ute. Denne kan også senkes under bakkenivå. Du trenger kanskje også en minigraver tilstede etter boringen, slik at vi får anboret og montert pumpen samme dag. Ring oss gjerne for å avklare dette på forhånd.

Topputak ligger på toppen av brønnen. Dette passer om du skal bygge et brønnhus eller ønsker å skjule brønnen ved å grave ned kumringer. Da monteres utstyret i pumpehuset. For så å føre vannet inn i huset.

Brønnboring

Holder 6 - 8 liters trykktank?

Mange spør om det virkelig er nok med en 6 – 8 liters trykktank, de fleste er vant til å se store tanker på 60 liter og oppover på gamle anlegg rundt omkring. Svaret er JA, det er nok. Pumpeanlegget vi leverer er frekvensstyrt, det vil si at den forholder seg til hva du gjør og vannforbruket ditt.

Åpner du krana litt, så pumper pumpen bare litt. Åpner du fullt og kanskje flere kraner samtidig, merker anlegget dette og gir full gass. Dette gjør at «trykktanken» egentlig bare er en buffer for at du skal ha stabilt vanntrykk hele tiden.

Hvilke utfordringer kan man møte på?
Som med alt annet her i verden, så er det ikke alt som går som vi ønsker og spesielt ikke der naturen styrer tilfeldighetene. Vi ønsker ikke å skremme deg men vi ønsker å være ærlige og å opplyse om de mest vanlige utfordringene ved brønn.
1. Saltvann innslag
Om man borer i nærheten av sjøen kan der være en risiko for at man kan få innslag av sjøvann i brønnen. Dette er meget vanskelig å gjøre noe med, i de fleste tilfeller lønner det seg å kassere brønnen og finne en ny plass å bore. Vi har god erfaring med å bore nært sjøen og kan komme med gode råd for plassering av brønnen. I de fleste tilfeller går dette bra!
2. Høyt innhold av mineraler
I enkelte områder inneholder fjellet mineraler som kroppen ikke har godt av. Vi anbefaler å ta en vannprøve, for å se hvilke mineraler som er i vannet. De vanligste mineralene vi ikke ønsker er kalk og jern. I dag finnes det vannfilter som tar stopper de fleste mineraler. Vi hjelper deg gjerne med å skaffe disse.
3. Ras i brønn
Det kan hende at du oppdager sand/steinpartikler i vannet som ikke ser ut til å forsvinne. Da er det sannsynlig en sleppe som avgir dette, eller sandstein. Dette kan forebygges rimelig med et filter.
Previous
Next

Kontakt oss for en uforpliktende befaring